Kaj ste danes dobrega naredili zase?
  PRIJAVA
banner
 
IZDELKI IN STORITVE
Prodajna mesta
Brezplačna dostava
win_tlIFORMACIJE ZA ZDRAVJEwin_tr
blank
prosim pošiljajte na e-mail:
več
blank
win_blblankwin_br
win_tlPOMEMBNOwin_tr
blank
blank
win_blblankwin_br
 
Vpišite iskalni niz za iskanje!
1.  Pilav
 Pilav je perzijskega izvora in označuje gosto jed iz kuhanega riža.
2.  Teff
Teff je stara etiopska kultivirana žitarica, ki jo imenujemo tudi »pritlikavo proso«. Zaradi svojih polnovrednih sestavin je Teff znan tudi kot hrana za športnike in kot dodatek k hrani. Posebno pri športnikih, ki morajo biti vzdržljivi je Teff cenjen, ker počasi oddaja svojo energijo. Teff ima visoko vsebnost železa ter kalcija in esencialnih aminokislin, prav tako ima visok delež ogljikovih hidratov, ki se počasi sproščajo. Zrno je zelo majhno (150 krat manjše od zrna pšenice), zato se celo zrno uporabi za polnozrnati izdelek. Variante »temen« ali »svetel«, so odvisne le od vrste sorte! Teff je odlična surovina za pekovske izdelke brez glutena in daje le-tem fleksibilen, elastičen in ne lepljiv karakter.
3. Absces
Ognojek
4. Acidoza
Acidoza je stanje, ko se v telesu, pri moteni presnovi tvori preveč kislin.
5. Adhezija
 Bolezenska zrelost tkiv v telesnih votlinah, (zraslina), kar ovira delovanje živcev, krvi in limfe.
6. Aditivi
Snovi, ki jih namensko dodajo živilu iz tehnoloških oziroma organoleptičnih razlogov v proizvodnji, pri pakiranju, za transport ali za hrambo. Identifikacija aditivov je črta E.
7. Adrenalin
Adrenalin (iz latinščine: "ad" - pri, "ren" - ledvica) - hormon, ki ga izločajo predvsem nadledvične žleze. Adrenalin pospešuje hitrost delovanja in moč krčenja srčne mišice. S tem omogoča, da delujoče mišice (npr. pri delu, teku, begu) dobivajo več sveže krvi. Adrenalin se pogosto izloča v pretirani količini "brez potrebe", ko smo vznemirjeni. To se kaže z višanjem krvnega tlaka, hitrim in včasih tudi nerednim bitjem srca. Tako neugodno stanje odpravimo ali celo preprečimo z raznimi zdravili.
8. Aglutinirati
Aglutinirati –združiti, zlepiti (bakterije ali druge celice v večje ali manjše skupke (aglutinacija – zlepljenje, zlepljanje; reakcija zlepljanja stigenov (npr. bakterij ali rdečih krvničk) s specifičnimi protitelesi
 
9. Alantoin
Je izvleček iz zdravilnega gabeza, ki je eno najboljših naravnih zdravil za celjenje ran, pri poškodbah vseh vrst, urezih, praskah, zmečkaninah ipd. saj omogoča hitro regeneracijo povrhnjice. Potreben je za tvorbo celic, z njim se pozdravijo rane, ki se težko celijo, in celo tiste, ki so zagnojene. Razdraženo kožo pomirja.
10. Alfalfa
Alfalfa (Medicago sativa - Lucerna ali Nemška detelja - vsebuje beta karoten, vitamine B, C, D, E in K ter minerale: kalij, železo, kalcij, fosfor, veliko klorofila, ki pomaga hemoglobinu pri transportu kisika po telesu in razstruplja telo, je proti napenjanju, razjedam, pomaga pri pomanjkanju apetita, saj vsebuje vitamin U tako kot zelje in sok od zelja, je proti peptičnim ulkusom, nevtralizira želodčno kislino (proti zgagi), je laksativ, naravni diuretik, proti golšavosti, krepi imunski sistem, zavira proces staranja, veča fizično moč in vitalnost ter normalizira ritem spanca, je proti kroničnemu vnetju mehurja in prostate, koristi pri revmi in bolečinah v sklepih, spodbuja nastajanje mleka, vsebuje 8 nujno potrebnih encimov, vitamin A in K, slednji pomaga pri strjevanju krvi. Alfalfa pomaga tudi proti driski.
11. Alkaloid
Zapletena naravna otganska dušikova spojna, ki močno in samosvoje deuje in ima bolj ali manj bazne lastnosti. V naravi so alkaloidi v velikem številu rastlin. Nekaj alkaloidov, ki se najpogosteje uporabljajo: morfin, kinin, atropin, emetin, pilokarpin, strihnin, kokain...
12. Alopatija
Zdravljenje z zdravili, katerih učinek je nasproten od simptomov (bolezni). Ta zdravila uporablja »uradna« medicina. Nasprotno je homeopatija.
13. ALS
Amiotrofična lateralna skleroza
14. Amper
Enota za merjenje jakosti električnega toka
15. Anevrizma
Omejeno izbočenje stene žil ali srca
16. Anksioznost
Tesnoba, tesnobnost
17. Antioksidanti
Antioksidanti so po definiciji snovi, ki nevtralizirajo oz. izničijo za celice nevarne proste radikale.

Naše celice vsak dan napadajo prosti radikali, ki nastajajo pri dihanju zaradi nepopolne oksidacije hranil. Prosti radikali so spojine kisika, ki jim v zgradbi manjka en elektron, ali pa imajo kakšnega preveč, zato so nestabilne. Vsaki zdravi celici bi radi vzeli manjkajoči elektron ali pa oddale odvečni elektron. Ti radikali so zelo aktivni in napadaje celice. Vsakič, ko oddajo ali vzamejo novi elektron se ustvari novi prosti radikal. Njihov stalen uničujoč učinek povzroča okvaro celic. Naša tkiva se pričnejo spreminjati, poslabša se funkcionalnost notranjih organov in pojavijo se bolezni kot so bolezni srca in ožilja, obolenje jeter in ledvic, pljučne bolezni, bolezni živčnega sistema itd. Začne se starostno spreminjati tudi naš videz: koža postane neelastična, dlesni odstopajo, lasje izpadajo itd. Staranje je proces progresivnega telesnega in duševnega propadanja in pomemben krivec zanj je uničevanje in poškodbe zdravih celic, ki jih povzročajo prosti radikali. Prosti radikali bi uničili naše telo v enem samem dnevu, če v telesu ne bi obstajali naravni uničevalci prostih radikalov, ki jim rečemo antioksidanti. Vsaka povečana telesna aktivnost, delo, stres in napetost, bolezen ipd. še povečujejo količino prostih radikalov, ki preplavijo naše telo in je naravna antioksidacijska obramba nezadostna. Zato so si znanstveniki prizadevali odkriti antioksidante, ki bi jih lahko dodajali v potrebnih količinah in tako razstrupljali telo, upočasnili procese staranja in odpravljali bolezni. Snovi, ki uničujejo proste radikale in tako preprečujejo uničevanje zdravih celic imenujemo antioksidanti. Številni znanstveniki so prepričani, da je redno jemanje antioksidantov najučinkovitejša in najpomembnejša terapija za preprečitev raznih bolezni kot so: staranje (slabša imunost, druge bolezni povezane s staranjem, rak, artritis, srčne bolezni, bolezni ožilja, očesna mrena in številne druge bolezni, ki so povezane s staranjem.

Najpomembnejši antiokisidanti so vitamini A, E in C, mineral selen v sledovih, od drugih substanc pa izstopa koencim Q10.

18. Antioksidanti 2
Snovi, ki jih dodajajo za preprečevanje porjavenja živil in oksidacijo - žarkost maščob : npr. askorbinska kislina, citronska kislina, tokoferol (E 300-321).
19. Apneja
Začasno prenehanje dihanja v spanju
20. Ateroskleroza
Poapnenje žil.
21. Avitaminoza
Pomanjkanje vitaminov.
22. Ščitnica
 Endokrina žleza, ki leži na sprednji strani vratu, sestavljena iz dveh lobusov - tiroidna žleza. Izloča tirkosin, trijodtironin in kalcitonin. uravnava presnovo telesa. 
23. Žleze z notranjim izločanjem
 Žleze, ki izločajo hormone v krvni obtok. Primer: hipofiza, češerika, nadledvična žleza, ščitnica. 
24. Žolč
 Rumena tekočina, ki jo izločajo jetra v dvanajstniku. Pomaga pri prebavi in razgradnji maščob. 
25. Bakterije
Bakterije - klice . Enocelični organizmi brez klorofila, ki se množijo s delitvijo. Nekatere bakterije zares povzročajo bolezni. V nobenem primeru pa bakterije niso rastlinski organizmi! Živi svet razdelimo na pet osnovnih skupin in sicer: rastline, živali, glive, bakterije in arheje. Zmeda, da so bakterije rastlinski organizmi, izhaja iz nekdanjega napačnega uvrščanja manjše skupine bakterij imenovanih modro-zelene cepljivke, ki izdelujejo klorofilu podobno barvilo bakterioklorofil, med alge, torej med rastline. Bakterije torej niso rastline in nekatere bakterije izdelujejo klorofilu podoben bakterioklorofil. Bakteriostatik - ki zavira razvoj bakterij. Baktericiden - snov, ki uničuje bakterije.
26. Barvila
Snovi, ki se dodajajo hranilom za izboljšanje hranilne in senzorične vrednosti živil (E 100-180).
27. Bergamont
 Bergamont (Lat. Citrus bergamia) - drevo iz rodu citrusov, križanec med grenko pomarančo in limono. Uporablja se izključno za proizvodnjo esencialnega olja, ki pomaga pri depresiji in anksioznosti (občutku tesnobe).
 
28. Biofeedback
Povratni biološki odziv
29. Biotin
= vitamin H = koencim R - Biotin je vitamin iz družine B kompleksa (B7) in je potreben za sintezo askorbinske kisline in nepogrešljiv za normalno presnovo maščob in beljakovin. Posledice pomanjkanja so izpuščaji po telesu (obrazu), utrujenost, izčrpanost, izpadanje las, depresija.
30. Bisabobol
Je najpomembnejša sestavina eteričnega olja kamilice, torej najbolje, kar nam lahko podari zdravilna kamilica. Preprečuje in zavira vnetja, preprečuje draženje, pomirja že vneto ali prizadeto kožo, jo čisti in daje svež in negovan videz deluje antipiretično in antiflogistično. Vsebuje ga kozmetika DermaVit.
31. BMI - Indeks idealne telesne teže
Indeks idealne telesne teže (ang.BMI - Body Mass Index) je mednarodno sprejet način izračuna optimalne telesne teže. Indeks BMI se izračuna na podlagi podatkov o višini, teži in spolu. Višje vrednosti BMI pomenijo višjo stopnjo tveganja za boleznimi srca in ožilja, diabetesa, visokega krvnega pritiska in vseh posledic, ki so povezane s tem.

Vrednosti BMI za moške:

do 20.7 - BMI prenizek
20.7 - 26.4 - BMI idealen
26.5 - 27.8 - BMI malo nad normalnim
27.9 - 31.1 - BMI visok
31.2 - 45.4 - BMI previsok
nad 45.4 - BMI zelo visok

Vrednosti BMI za ženske:

do 19.1 - BMI prenizek
19.1 - 25.8 - BMI idealen
25.9 - 27.3 - BMI malo nad normalnim
27.4 - 32.2 - BMI visok
32.3 - 44.8 - BMI previsok
nad 44.8 - BMI zelo visok.
32. Boraga
Enoletna rastlina mediteranskih dežel. Vsebuje veliko kalija zato deluje tudi diuretsko (odvajalno).
33. Bromelain
Je naravni encim iz ananasa, ki pomaga k boljši prebavi in k absorpciji hranil iz hrane.
34. Bulgur
Bulgur je živilo, pridelano iz trde pšenice, ki jo poparijo, skuhajo, olupijo, osušijo in na koncu zdrobijo. Tako zrna ohranijo večji del hranilnih snovi. Nakuha se na približno trikratnik teže.
35. Candida albicans
 Gliva iz skupine monilia. Če je je v telesu preveč, lahko povzroči okužbe nožnice in sluznic ter številne druge težave.
36. Chitosan
Kaj je chitosan
Chitosan nastaja iz hitina iz hrustančnih lupin morskih živali. Je naravni proizvod, ki se že desetletja uporablja pri razstrupljanju vode in uporabljajo pri številnih čistilnih napravah.
Kako deluje chitosan
Chitosan kot magnet pritegne na sebe olja, težke kovine in tudi druge strupene snovi. V črevesju veže maščobe in holesterol (do 10 - krat svoje teže) in tako preprečuje njihovo absorpcijo in kopičenje v telesu.
Uničevalec maščob
Znanstvene raziskave dokazujejo: testne osebe, moški in ženske vseh starostnih skupin, so lahko v enem mesecu s pomočjo chitosana svojo težo zmanjšali za povprečno 8 %. Torej, ne da bi spreminjala prehrambne navade, brez diet in drugih naporov, lahko oseba, ki ima 80 kilogramom, v enem mesecu izgubi od 6,5 do 8 kilogramov. Mnogi veliko več – tudi do 20 kilogramov na mesec.
Uravnavanje prebave
Kot vlaknina z vezanimi maščobami chitosan izboljšuje delovanje črevesja in lajša praznjenje.
Uravnavanje holesterola
Ker veže nase tudi holesterol, ima chitosan pomembno vlogo v preprečevanju številnih bolezni, ki jih povzroča zvišan holesterol. Raziskave potrjujejo, da chitosan zniža nivo holesterola v krvi do 66,2%.
Uničevanje bakterij in virusov
Citosan je učinkovit pri odpravljanju aken, saj ima sposobnost uničevanja nekaterih bakterij in celo virusov. Chitosan pospešuje zdravljenje ran in abcesov in skrajša čas zdravljenja ran.
Uravnavanje želodčne kisline
Na Japonskem so patentirali uporabo chitosana kot zelo varnega in učinkovitega sredstva, ki nevtralizira želodčno kislino ter tako zmanjša kislost v želodcu in dvanajstniku (antacid). Ima pa še druge dobre lastnosti, npr. ščiti želodčno sluznico in pospešuje celjenje razjed na želodcu in dvanajstniku.
Preprečevanje nastajanje zobnih oblog
Chitosan zviša pH v ustih in veže bakterije, ki povzročajo nastajanje zobnih oblog.
Zniževanje krvnega pritiska
Nekatere klinične raziskave kažejo, da chitosan pomaga pri zniževanju krvnega pritiska.
37. Chlorella
Chlorella je enocelična sladkovodna smaragdno zelena mikro alga. Vsebuje več klorofila kot katerakoli druga rastlina. Vsebuje več kot 20 vitaminov in mineralov, beljakovine, maščobe, vlaknine in druge snovi, pomembne za ohranjanje zdravja. Ta alga je najbogatejši vir nukleinskih kislin DNA ter RNA. Chlorella vsebuje tudi CGF – Chlorella faktor rasti, ki krepi imunski sistem. Posebnost te alge je, da ima težko prebavljivo celično steno, katero je potrebno z mehanskimi postopki obdelati, da postanejo hranljive snovi iz celic mikroalge dostopne človeku. Po drugi strani pa celična stena Chlorelle lahko veže nase težke kovine, pesticide in druge toksine in na ta način razstruplja telo.
38. Chyle
Ta zelo pomembna snov se ustvarja v Peyerjevih ploščah v tankem črevesju. To je plašč maščobnih molekul, ki se prevažajo skozi limfni sistem za shranjevanje energije. Prav tako je alkalna snov, ki pomaga ohranjati ustrezno kislinsko - alkalno ravnovesje.
39. DermaVit
Zašitena blagovna znamka kozmetičnih izdelkov podjetja SITIS
40. Diafragma
 Trebušna prepona; velika ploščata dihalna mišica v obliki kupole, ki ločuje prsne organe ( pljuča in srce) od trebušnih ( želodec, jetra, trebušna slinavka, ledvice, vranico, tanko in debelo črevo).
41. Diastaza
Razmik kosti
42. Disleksija
Nerazumevanje pisanih besed pri okvari možganov
43. Dispepsija
Slaba prebava, prebavne motnje
44. Distrofija
Distrofija je vsaka bolezen, pri kateri je porušena zgradba in normalno delovanje celic v tkivu zaradi nezadostne prehrane. Običajni vzrok je slab krvni pretok skozi tkivo.
45. DNK - DeoksiriboNukleinska Kislina
Deoksiribonukleinska kislina = DNA
46. Dvanajstnik
 Začetni del tankega črevesa, začne se pri želodcu. Sprejme žolč iz jeter, hrano iz želodca in encime iz trebušne slinavke.
47. ECG - ElectroCardioGram
Zapis srčne aktivnosti
48. Edem
Prepojitev tkiva s tekočino: podkožni, možganski, pljučni edem, edem sluznic
49. EEG - ElektroEncefaloGrafija
Zapisovanje električnih potencialov možganov
50. Ehoencefalogram
Tehnika preiskovanja osrednjega živčevja (možganov) z ultrazvokom.
51. Ekstrakt
Izvleček; npr. zdravilne rastline.
52. Embolija
Zamašitev žile s strdkom, ki je nastal na drugem mestu, s posledično prekinitvijo dotoka krvi v prizadeto območje
53. EMG - (ElektroMioGrafija)
Zapisovanje izmerjenih električnih aktivnosti (potencialov) mišic
54. Emulgatorji
Snovi, ki vplivajo na stabilnost živila in preprečujejo ločevanje vodnega dela živila od maščobnega.(E 322-495).
55. Encefalopatija
Kakršnakoli možganska bolezen ali motnja, ki povzroča osebnostne motnje in nevrološke simptome (encefalen - možganski)
56. Encim
Beljakovina, ki vpliva na presnovo tako, da jo pospeši
57. Endometriozis
Endometrija zunaj njegovega normalnega mesta
58. Epilepsija
 Bolezen, ki jo spremljajo mišični krči in izguba zavesti - božjast. 
59. Eritrocit
Rdeča krvnička
60. Esencialen
Primaren, prvobiten, bistven
61. Esencialne aminokisline
Življenjsko pomembne aminokisline, ki jih mora organizem nujno dobiti s hrano, ker jih ne more proizvajati sam. Aminoskupina (-NH2) se lahko v celicah prenaša z enih organskih molekul na druge. Tako lahko nastane tri petine aminokislin, kar pa ne velja za esencialne. Teh je osem: valin, levcin, izolevcin, treonin, metionin, lizin, fenilalanin in triptofan.
62. Faringitis
Vnetje grla, angina
63. Fibromialgia
Bolečine v mišicah brez posebnega vzroka
64. Fibrositis
Vnetje veziva, brazgotinjenje
65. Fibroza
Brazgotinjenje Fibrozen - ki ima dosti vlaken, vlaknat.
66. Fitična kislina
Fitična kislina - (fitinska kislina) se nahaja v številnih rastlinah, posebej v stročnicah in žitih, in sicer najpogosteje v semenskih ovojnicah in kličnih listih.. Ima številne koristne učinke na naše zdravje: deluje kot dober antioksidant in varuje pred rakom, znižuje raven holesterola in maščob v krvi. Zaradi sposobnosti vezave nekaterih mineralov zmanjšuje absorpcijo mineralov, predvsem magnezija, kalcija in cinka. Stopnja zmanjšane absorpcije je odvisna od vnosa fitične kisline in je ob prehrani, bogati z različno zelenjavo ob omejenem vnosu stročnic skoraj zanemarljiva.
Fitin je sol fitične kisline s kalcijevimi  in magnezijevimi ioni.
 
67. Fitinska kislina
Glej - Fitična kislina
68. Fitosteroli
Fitosteroli so skupina sterolov rastlinskega izvora, ki jih uporabljamo kot aditive ali prehranska dopolnila. Prisotni so v vseh rastlinah in tudi v hrani, ki vsebuje rastlinske surove materiale. Na splošno veljajo rastlinska olja in izdelki, izdelani iz rastlinskih olj, za najbogatejši vir fitosterolov. Vsebnost fitosterolov ni zanemarljiva tudi v nekaterih drugih vrstah hrane, kot so zelenjava in žitni izdelki. Večino fitosterolov, zaužitih z uravnoteženo prehrano, tvorijo sitosterol, kampesterol, stigmasterol, avenasteroli in stanoli.
Glavni fiziološki učinek, ki nastopi po zaužitju fitosterolov, je zmanjšana absorpcija holesterola. Holesterol, da bi se absorbiral, se mora prej vgraditi v micele z žolčnimi solmi. Žolčne soli emulgirajo tako holesterol kot tudi b-sitosterol, kar pomeni, da lahko oba tekmujeta med seboj za mesto v micelu. Fitosteroli, aplicirani hkrati s holesterolom, zmanjšajo njegovo vgrajevanje v micele in tako zmanjšajo tudi absorbcijo holesterola, to pa preko vpliva na število LDL-receptorjev zniža plazemsko koncentracijo LDL. Količina fitosterolov, ki jo normalno zaužijemo z uravnoteženo prehrano v zahodnem svetu, je približno 400 mg/dan, kar je premalo, da bi se pokazali njihovi pozitivni učinki na absorbcijo holesterola. Poleg količine, vpliva delno na učinek tudi oblika, v kateri se fitosteroli nahajajo. Ugotovili so, da so fitosteroli v obliki micelov s fosfolipidi bolj učinkoviti kot prosti ali zaestreni fitosteroli, in sicer zmanjšajo absorbcijo holesterola za 13-56%/ g fitosterolov. V neki klinični študiji so na skupini ljudi, ki so imeli raven holosterola v povprečju 5,2 +/- 0,5 mM, ugotavljali vpliv fitosterolov na znižanje konc.holesterola. Ugotovili so, da se je pri odmerku fitosterolov 2,8g/dan koncentracija v povprečju znižala za 10,9%. Podobne rezultate so dosegli tudi na skupini ljudi, ki so imeli konc. holesterola v povprečju 6,9 +/- 1,1 mM. Da bi se koncentracija holesterola zmanjšala za 10-15%, je potreben vnos 1,5-3g/dan, kar lahko dosežemo le s hrano, obogateno s fitosteroli.
Fitosteroli imajo pomembno vlogo v človeškem organizmu, saj dokazano pomagajo zniževati plazemsko koncentracijo holesterola. Pojavljajo se trditve, da fitosteroli ugodno vplivajo na različna obolenja kot so osteoporoza, revmatoidni artritis, benigna hiperplazija prostate, najrazličnejša vnetja, alergije, multipleks skleroza,... vendar so te trditve osnovane na podlagi in vitro testov in zato zelo vprašljive. Prav tako je njihova vloga pri preventivi raka je še vedno vprašljiva. Čeprav celične študije in študije na živalih govorijo v prid učinkovitosti b-sitosterola, bodo za zanesljiv dokaz potrebne še številne raziskave na ljudeh.

Vir: Wikipedia 
69. Frekvenca
Število ponovitev kakega pojava, pogostnost - število nihajev v časovni enoti
70. Fruktoza
Naraven sladkor, ki je v sadju in sadnih sokovih ter v medu. Uporablja se kot konzervans in kot intravenozno hranilo.
71. Galangal
 Galangal je vrsta ingverja, ki ga uporabljamo v tajski kuhinji, kot tudi v drugi kuhinjah jugovzhodne Azije. Uporabljamo ga svežega, zamrznjenega ali posušenega in zmletega v prahu. Uporabljamo ga kot začimbo v hrani ali za pripravo napitkov, skupaj z limono ali limeto.  
72. Gastritis
Želodčni katar
73. Gen
Geni (gen, genos): biološka enota dednosti, ki postaja pri odkrivanju nastanka nekaterih vrst raka vse pomembnejša.
74. Glakogon
Hormon, ki ga izloča trebušna slinavka (pankreas), ki zvišuje koncentracijo glukoze v krvi (nasprotno delovanje kot pri inzulinu).
75. Gliadin
gliadin - glikoproteinska komponenta glutena, ki pri dovzetnih osebah deluje škodljivo in povzroča celiakijo
 
76. Glikogen
Oblika "vkladiščene" glukoze v telesu, prevsem v mišicah.
77. Glukoza
Krvni sladkor, proizvod presnove ogljikovih hidratov in pomemben vir energije.
78. Glukozurija
Prisotnost glukoze v urinu; lahko se pojavi zaradi previsoke koncentracije glukoze v krvi (nad določenim resorpcijskim pragom se v nefronu ne resorbira več vsa glukoza, zato se izloča s sečem) ali zaradi okvarjene funkcije tubulov, zaradi česar je resorpcija slaba kljub normalnim vrednostim koncentracije glukoze v krvi; glukozurija je lahko simptom sladkorne bolezni.
79. Gluten
 gluten - zmes beljakovin iz zrn žit, ki daje testu elastičnost, koagulira (strjuje) pri peki in daje z vodo lepljivo maso
 
80. HCI
 Okrajšava za klorovodikovo (solno) kislino. 
81. HDL - holesterol
Lipoproteini visoke gostote (High Density Lipoprotein), ki prenašajo maščobe in holesterol. Velja za "koristni holesterol".
82. Hiatusna hernija
 Izstopanje ( vrinjenje, premik) dela želodca skozi odprtino v diafragmi ( požiralnikov haitus).
83. Hidracija
Dovajanje oz. nadomeščanje tekočine
84. Himus (chyme)
 Želodčna kaša. To je hrana, ki je obdelana z delovanjem klorovodikove kisline in prebavnih encimov, preden vstopi v tanko črevo.
85. Hiperglikemija
Stanje, ko v krvi imamo nenormalno visoke količine sladkorja (glukoze) v krvi
86. Hiperkalciemija
Povečanje kalcija v krvi je posledica različnih bolezni. Spremlja jo hiperkalciurija (povečana količina kalcija v seču).
87. Hipertenzija
Visok krvni tlak
88. Hipoglikemija
Stanje, ko v krvi imamo nenormalno nizke količine sladkorja (glukoze) v krvi.
89. Hipoglikemija
 (nizek krvni sladkor) stanje prenizke koncentracije glukoze, kar povzroči množico simptomov. 
90. Hipokalciemija
Pomanjkanje kalcija v krvi. Spremlja ga hipokalciurija (zmanjšana količina kalcija v seču), ki lahko nastane pri ledvični insuficienci, pri osteomalaciji in če v hrani primanjkuje kalcija.
91. Hipotenzija
Stanje nizkega krvnega tlaka
92. Hipovitaminoza
Glej - avitaminoza
93. Holesterol
Maščobna snov (iz skupine sterolov) iz ciklično povezanih C atomov in s hidroksilno skupino (-OH). V organizmu opravlja številne vloge. Je sestavni del celičnih membran, izhodiščna molekula za nastanek številnih hormonov, žolčnih sestavin itd. Je nujno potrebna sestavina v organizmu, vendar je v prevelikih količinah zdravju škodljiva.
94. Holesterol
 Sestavni del živalskih olj in maščob. Izločajo ga jetra.
95. Homeopatija
Zdravljenje z zdravili, katerih učinek je podoben simptomom bolezni
96. Hormoni
Kemijske snovi z zelo različnim delovanjem, ki jih izločajo žleze z notranjim izločanjem (npr. ščitnica, nadledvične žleze) neposredno v kri
97. Impedanca
Razmerje med izmenično napetostjo in tokom v električnem krogu
98. Imunost
Odpornost, nedovzetnost
99. Interakcija
Medsebojno učinkovanje
100. Inzulin
Hormon, ki ga izloča trebušna slinavka (pankreas) in ima nalogo, da krvni sladkor (glukozo) prinese v celice. Inzulin zmanjšuje koncentracijo glukoze v krvi. Neporabljeno glukozo shranjuje v mišične celice, manjši del pa v jetra. Pri nepravilni prehrani, predvsem z ogljikovimi hidrati, ga lahko začne primanjkovati ali pa postane neučinkovit. Več informacij na www.kromgtf.com.
101. Ishemija
Slaba prekrvitev
102. Izoflavoni
Se v telesu spremenijo v fitoestrogene, ki so podobni hormonom in jih na določen način tudi nadomestijo. Najbolj znana izoflavona sta genistein in daidzein. Genistein pomaga ustaviti širjenje rakastih tumorjev, ker preprečuje rast novih žil, ki bi dovajale hrano do rakastih celic. Lahko zmanjša tveganje za nastanek raka dojk in prostate. Izoflavoni pomagajo zmanjševati količino trigliceridov in holesterola ter varujejo pred infarktom. Ženskam v menopavzi pomagajo pri navalom vročine in tudi pri drugih težavah v času menopavze.
103. Kalciemija
Količina kalcija v krvi. Normalna količina kalcija v krvi znaša 0,1 g na liter.
104. Kalcij
Kalcijevi ioni se absorbirajo v tankem črevesu , absorbira pa se le ena tretjina do petina kalcija, vnesenega s hrano. Kalcij je najbolj zastopan mineral v človeškem organizmu in sodeluje v mnogih življenjsko pomembnih procesih. Nujno je potreben za izgradnjo in čvrstost kosti, za normalno krčenje skoraj vseh mišic (posebej srčne mišice), sodeluje pri uravnavanju prepustnosti celičnih membran, pospešuje strjevanje krvi, močno deluje na centralni živčni sistem in izločanje živčnih prenosnikov v sinapsah. Pomanjkanje kalcija je pogosto, povečan vnos pa je potreben v obdobju rasti in v starosti. Premajhen vnos kalcija privede do pospešenega izgubljanja kostne mase, posebej v obdobju klimakterija. To je vzrok osteoporoze, ene najpogostejših bolezni v starosti, ki prizadene v svetu več kot 200 milijonov ljudi.
Če vas zanimajo podrobnejše informacije o koristnosti kalcija kliknite na - www.kalcij.com.
105. Kancer
= karcinom = rak; kanceroiden = rakast; kancerologija - del medicine, ki se ukvarja s preučevanjem karcinomov (vse vrste malgnih tumorjev).
106. Kancerogen
(cancerogen, cancerogenes): snov, ki povzroča raka; npr. nikotin.
107. Kandidoza
Okužba s kako od gliv iz rodu Candida, ki se lahko kaže s prizadetostjo kože, sluznic, pa tudi kot sistemska okužba
108. Kap
Naglo prenehanje delovanje kakega organa.
109. Kardiologija
Medicinska veja, ki se ukvarja z boleznimi srca in ožilja.
110. Kardiomiopatija
Splošni izraz za bolezen srčne mišice.
111. Karnitin
L – carnitin je aminokislina, ki je v visokih koncentracijah v srcu, mišicah in možganih. če je L - karnitina premalo, organizem ne more uporabljati maščob kot vira energije, zato se te kopičijo v telesu in lahko izzovejo kardiovaskularne in mnoge druge bolezni.
112. Karoten
Barvina rastlinskega tkiva; predvsem korenja. Razlikujemo alfa in beta karotene (provitamin A). Presna korenina korenja vsebuje 10 do 20 mg karotena v 100 g.
113. Kava
Seme kavovca; kava vsebuje razne spojine, predvesm kofein. Fiziološki učinek kofeina se kaže prevsem v pospešenem srčnem ritmu in diurezi (odvajanju vode) in močnem stimuliranju osrednjega živčevja (izzove dubnost in pospešuje umske sposobnosti). V večjih odmerkih povzroča kofein drhtenje, razbijanje srca, budnost, vznemirjenost in spahovanje.
114. Kemoterapija
KT - (chemotherapia - ae f): zdravljenje bolezni s kemičnimi snovmi ali sestavinami; v onkologiji kemoterapija pomeni zdravljenje s kemičnimi snovmi, ki jih zaradi uničujočega vpliva na rast malignih celic imenujemo citostatiki.
115. Kineza
Morska, zračna bolezen
116. Kislina
Snov, ki se v vodni raztopini raztavi na ione; pozitivni ion (kation) je ion vodika. Kisline reagirajo z oksidi kovin in z bazami, da dajajo soli, organske kisline pa z alkoholi sestavljajo estre. Amino kisline so organsek snovi, ki vsebujejo v molekuli kisli in bazni radikal; ko se spajajo sestaljajo dele polipeptidov in beljakovin (proteinov).
117. Kislina - baza
Kislinsko - bazno ravnotežje je stalno razmerje med kislinami in bazami v organizmu. To ravnotežje se kaže v stabilnosti pH, ki ga vzdržujejo pljuča in ledvice. Motnje kislo - baznega ravnotežja so nevarne, organizem jih pogosto ne more sam kompenzirati.
118. Kitosan
Glej chitosan
119. Klamidioza
Vnetje sluznic oči, pljuč, sečil
120. Klavstrofobija
Strah pred zaprtim prostorom
121. Kloramfenikol
Antibiotik, izoliran iz glivic, izdelujejo ga sintetično. Je toksičen (strupen), posebej v velikih dozah za otroke in starejše.
122. Klorovodikova kislina
 Edina kislina, ki je koristna za telo. Nastaja v želodcu, ustvarjajo jo posebne celice (acidogene) ob podpori vagusnega živca. Brez nje bi bila prebava hrane nemogoča. 
123. Koagulacija
Je pojav spreminjanja svojstev beljakovin pod zunanjimi vplivi, toploto, elektrika, kemijski, ... ta pojav lahko izkoristimo za zapiranje žil in žilic v kirurgiji z električnimi in laserskimi inštrumenti. Za koagulacijo žilja znotraj tekočine, kot je to primer pri sindromu transfuzije od dvojčka k dvojčku je najbolj primeren laser, ker deluje izklučno na točko na katero ga usmerimo in ne poškoduje okolnega tkiva.
124. Koencim Q10
Telesu lastna snov, ki skrbi za 95% celotne telesne energije, vendar jo telo proizvaja v premajhnih količinah. Za Co Q10 pravijo, da je najboljši borec proti staranju, ki nam podaljša mladost in življenje. Posebej priporočamo za splošno krepitev zdravja, odpravo splošne utrujenosti, izčrpanosti, oslabelosti, posledic stresnih situacij in ob povečanih psihofizičnih naporih. Koencim Q10 je eden najmočnejših antioksidantov.
125. Koencimi
Organske snovi, ki se morajo vezati na nekatere encime, da postanejo ti aktivni. Nekateri koencimi nastanejo iz molekul, ki jih organizem ne more sintetizirati in jih mora zato dobiti s hrano. To so vitamini, ki so v majhnih količinah nujno potrebni. Številni vitamini so predstopnje (prekurzorji) koencimov npr. vitamina B2 in B3, ki sta potrebna za tvorbo prenašalcev NAD, NADP in FAD. Ti trije prenašalci elektronov in protonov so v celičnem dihanju nujno potrebni in prenašajo energijo, sproščeno med oksido-redukcijskimi procesi.
126. Kofein
Kofein je najbolj raziskana sestavina kave, ki na naš organizem deluje poživljajoče. Je organska snov, ki spada med alkaloide. Je dokaj močan stimulant, ki ga vsebujejo številna živila, pijače, čaji in zdravila za lajšanje bolečin. Kava vsebuje razmeroma veliko kofeina in ker je zelo priljubljena, ga naš organizem največ dobi prav s pitjem kave. Količina in učinki kofeina so močno odvisni od priprave kave – od samega načina praženja pa vse do priprave samega napitka. Kofein povzroča večjo budnost, boljšo koncentracijo, večjo zmogljivost za fizično in umsko delo ter zmanjšuje utrujenost. Ugotovili so tudi, da kofein lahko zmanjšuje glavobol, oži krčne žile, kadar ga zaužijemo preveč, pa povzroča živčnost, razdražljivost, tresoče se roke, nespečnost. Vpliva tudi na srce in ožilje, kar je opaznejše pri ljudeh, ki ga niso vajeni, saj dviga pritisk in pospešuje srčni utrip.
127. Koloidno srebro
Koloidno srebro (Colloidal Silver) je raztopina koloidnega srebra v koncentraciji od 5 do 30 ppm, najpogosteje 25 ppm (25 delcev čistega srebra premera 0,0001 mikrona na milijon delcev večkrat destilirane, deionizirane vode – aqua purificata). Je zelo učinkovita, naravna alternativa sintetičnim antibiotikom. Za razliko od sintetičnih antibiotikov, koloidno srebro ne uničuje le bakterij, ampak tudi viruse, glivice in druge patogene organizme (parazite). Koloidno srebro ni škodljivo za sesalce, plazilce, rastline in druga živa bitja, ki niso zgrajena le iz ene celice. Ob pravilni uporabi ni stranskih oz. neželenih posledic.

NEKATERE TEŽAVE, PRI KATERIH SI LAHKO USPEŠNO POMAGAMO S KOLOIDNIM SREBROM:
Akne, afte, alergijski rinitis, antraks, artritis, astma, atletsko stopalo, bakterijske okužbe (različne), bradavice, bronhitis, Candida albicans, cistitis (vnetje mehurja), Crohnova bolezen, črevesne bolezni (razne), davica, dermatitis, driska, ekcemi, Epstein-Barrov virus, fibrozitis, gastritis, glivične okužbe (razne), gobavost, gono-reja, griža, gripa, hemoroidi, herpesi, impetigo, keratitis, kolitis, konjuktivitis, kriptospordijske okužbe (razne), Legionarska bolezen, lupus, luskavica (psoriaza), malarija, Menierova bolezen, meningitis, nevrastenija, oftalmija, okužbe mehurja in ledvic, opekline, oslovski kašelj, paratifus, pasovec, pireja, plevritis (vnetje pljučne membrane), pljučnica, bolezni prostate (vnetje, rak), rak (razni tipi), revmatizem, rinitis, rovovsko stopalo, rozacea, salmoneloze, septikemija in septične razjede, sifilis, sindrom kronične utrujenosti, sladkorna bolezen (diabetes), srbenje zadnjika, stafilokokne in streptokokne okužbe, škrlatinka, tetanus, tifus, tonzilitis (vnetje mandljev), tuberkuloza, turi, ulkus, ušesne okužbe, vnetje slepiča, vnetje srednjega ušesa, zastrupitev krvi.
128. Konjunktivitis
Vnetje očesne veznice
129. Kontraindikacija
Okoliščina, ki ne dovoljuje določenih medicinskih ukrepov (npr. predpisovanje nekega zdravila).  Stanje ali znamenje, kjer zdravljenje ali jemanje določenih snovi ni mogoče ali je nevarno. Nrp. pri bolnikih z dokončno odpovedjo ledvic je kontraindicirano uživanje banan (zaradi velike vsebnosti kalija).
130. Kontrakcija
Skrčitev; npr. konrakcija srčne mišice.
131. Konzervansi
Snovi za preprečevanja razvoja kvasovk, stabilizacijo mesa in drugih živil (E 200 -297).
132. L – karnitin
L – carnitin je aminokislina, ki je v visokih koncentracijah v srcu, mišicah in možganih. če je L - karnitina premalo, organizem ne more uporabljati maščob kot vira energije, zato se te kopičijo v telesu in lahko izzovejo kardiovaskularne in mnoge druge bolezni.
133. Laetril
 Laetril - vitamin B17 (amigdalin). Mnogi mu pripisujejo protirakasto delovanje.
Najbolj bogata z vitaminom B17 so jedrca koščic marelic (vsebujejo ga od 2 do 3 odstotke), sledijo grenki mandeljni, jedrca koščic breskev, nektarin, češenj, sliv in jabolk. Majhne količine tega vitamina je najti v ajdi, prosu, nekaterih kalčkih in travah, bambusovih vršičkih, številnih vrstah divjega jagodičja, makadamiji in lanenem semenu.
134. LBS
 Okrajšava za nizko raven glukoze (krvnega sladkorja) v krvi ( Low Blood Sugar) oz. hipoglikemijo. 
135. LDL - holesterol
Lipoproteini nizke gostote (Low Density Lipoprotein). Velja za "slab holesterol, ki odlaga holesterol ob stenah žil.
136. Lektin
lektin – beljakovina (protein), navadno rastlinskega izvora, ki se veže na ogljikove hidrate in povzroči zlepljanje, precipitacijo (obarjanje). Pri 95 odstotkih zdravih oseb lektini ne povzročajo težav, pri drugih pa se kažejo kot alergične reakcije: napenjanje, driska, zaprtje, dolgoročno pa lahko znižujejo učinkovitost imunskega sistema. Živila z visoko vsebnostjo lektinov so fižol, žita, semena, oreščki in krompir, ki lahko škodijo, če jih uživamo preveč oziroma pripravimo na neustrezen način.
 
137. Levkocit
Bela krvnička
138. Lezija
 Poškodba oz. patološka sprememba tkiva, zaradi česar lahko tkivo ali organ preneha delovati. 
139. Lipid
Splošen izraz za maščobna telesa ali maščobe živalskega ali rastlinskega izvira.
140. Lipoprotein
Snov, ki prenaša maščobne snovi (maščobe, olja, holesterol) med črevesjem, jetri in celicami.
141. Lipoproteini
Iz grščine "lipos" - maščoba, in "proteios" - prvovrsten. Spojine, ki sestojijo iz maščob, holesterola in beljakovin. Lipoproteinov je več vrst. Najbolj znani so lipoproteini nizke gostote, ki jih s kratico pišemo LDL-holesterol, in hiporoteini visoke gostote, ki jih s kratico pišejo HDL-holesterol. LDL-holesterol je ena glavnih spojin, soudeleženih pri nastanku in napredovanju ateroskleroze v odvodnicah (arterijah), HDL-holesterol pa spojina, ki ovira napredovanje ateroskleroze.
142. Litiaza
Splošno ime za nastajanje kamenčkov v organih, izvodilih in v telesnih zbiralnikih (žolčne poti, ledvice, sečni vodi itd.).
143. Litothamnium
Litothamnium je rdeča morska alga, ki živi v čisti morski vodi na globini 10-30 metrov. Vsebuje veliko mineralov, oligoelementov ter mikrohranil (več kot 32 mikroelementov) v obliki, ki se z lahkoto absorbira. Vsebuje zelo veliko kalcija, magnezija in elementov v sledovih. Zaradi svoje možnosti vezanja maščob se veliko uporablja za oblikovanje telesa, za uravnavanje telesne teže ter proti celulitisu. Uporablja se tudi za zmanjšanje bolečine pri artritisu in revmi. Ker gre za morsko algo, z njeno uporabo višamo PH raven telesa.
144. Maligen
(malignus -a -um): nevaren, hud, zel.
145. Merske enote EU - ZDA
Različne merske enote v EU in ZDA

za vrednosti holesterola je 1 mmol/L (milimol na liter) = 38,655 mg/dL (miligramov na deciliter)
za vrednost trigliceridov je 1 mmol/L = 88,80 mg/dL
za vrednost glukoze je 1 mmol/L = 18 mg/dL
 
146. Metabolizem
Presnova stanja ali sestave pod vplivom fizičnih ali kemičnih procesov.
147. Mineral
Minerali so kemijski elementi, ki tvorijo 4,5% naše telesne mase. Naše telo mineralov ne more samo ustvarjati, zato jih moramo vse življenje vnašati s hrano, vodo in prehranskimi dopolnili oz. zdravili. Minerali so nujni za tvorbo encimov, hormonov, hemoglobina za »transport« vitaminov in drugih za življenje nujnih snovi. Zato minerali vplivajo na vse sestavine našega organizma, dobesedno na vsako celico. Strokovnjaki danes ne čakajo, da se pokažejo vidni znaki pomanjkanja določenega minerala (slabost, motnje spanja, utrujenost, izguba teka, depresivnost …), ampak pravočasno poskrbijo za vnos zadostnih količin mineralov. Minerali se pojavljajo kot oligoelementi (to so tisti, ki jih telo potrebuje več kot 100 mg) in kot elementi v sledeh. V prvo skupino uvrščamo kalcij, magnezij, fluor, natrij, kalij, žveplo in klor, vse druge pa v drugo skupino.
148. MKG - Mineralna Kostna Gostota
Mineralna Kostna Gostota, ki jo izražamo v gramih na cm2. O normalni MKG govorimo, če je znižana za manj kot 1 SD (standardna deviacija, ki predstavlja približno 10 – 12 % povprečja MKG mladih zdravih odraslih oseb. če je osteoporoza prisotna, potem je MKG za 2.5 SD ali več manjša od povprečja za mlade zdrave odrasle. Torej je MKG nižja za 25 do 30 % od »normalne«. če je MKG zmanjšana manj od 2,5 d o1 SD (torej za 10 do25%) govorimo o osteopeniji. Z znižanjem MKG za vsakih 10% se verjetnost zlomov poveča za približno 200% (za 2 do 2,5 krat).
149. Mononukleoza
Visoka koncentracija monocitov - največji levkocit
150. Mumps
Vnetje obušesne in drugih slinavk
151. Nadledvične žleze
 Parna endokrina žleza, ležeča na vrhu ledvic, ki izločajo veliko bistvenih hormonov. 
152. Nosode
Matična snov, ki se uporablja pri izdelavi homeopatskih zdravil iz povzročiteljev naleszljiviih bolezni ali izločkov
153. Oksigenacija
Dodajanje kisika ali nasičenost z njim (npr. v krvi)
154. Oligominerali
Sledovne prvine, snovi, ki jih telo potrebuje v zelo majhnih količinah.
155. ORAC
 Oxygen Radical Absorbance Capacity - enota za vsebnost antioksidantov v živilih, ki jo je začel uporabljati National Institutes of Health v ZDA.

156. ORP - Oxidation Reduction Potential
= zmožnost zmanjševanja oksidacije. Osnovni kazalec, ki nam pove, ali utegne biti neka voda »živa« ali ne, je ORP. Merimo ga z redoks metrom. Žive vode imajo negativne vrednosti ORP. Skoraj vse tekočine imajo oksidacijsko redukcijski potencial ORP, ki je milivoltna napetost (mV). Navadna voda iz pipe ima ORP med vrednostimia +300 in +400, kar pomeni, da redukcijski potencial ne obstaja. Sveže stisnjen pomarančni sok ima ORP vrednost -250, kot večina sveže stisnjenih sokov in zelenjave. Samo negativen ORP lahko reducira ali zmanjša oksidacijo. Alkalna ionizirana voda ima ORP med vrednostmi -350 do -250, odvisno od količine mineralov in drugih elementov. To pomeni, da ima zelo visok potencial za zmanjševanje oksidacije.
157. Osteoartritis
 Oblika artritisa, povezana z degeneracijo hrustanca in kosti.
158. Osteoliza
(osteolysis - eos f): resorbcija, razkroj kostnine, ki nastaja najpogosteje zaradi kostnih metastaz.
159. Osteoporoza
Luknjičavost in krhkost kosti; zmanjšanje in razredčenje kostne mase, zaradi česar se poveča lomljivost kosti; kostne lamele v spongiozi so stanjšane.
160. Paliacija
Nehotno ponavljanje besed
161. Palindróm
Palindróm je beseda, fraza, število ali katerokoli zaporedje enot (npr. zaporedja DNA), ki imajo to lastnost, da se berejo z obeh strani enako. Pri tem so lahko presledki tudi drugače postavljeni in se ne upoštevajo. Beseda »palindrom« je starogrškega izvora: palin - nazaj + dromos - dirkališče. Palindrom je posebna oblika anagrama. Beseda SITIS je palindrom.
162. Palpitacija
Neprijetnost ob hitrem ali močnem utripanju srca
163. Panthenol
D- panthenol (provitamin B5) pospešuje obnavljanje poškodovanega kožnega tkiva in kožo vlaži v globljih plasteh. Pomaga pri celjenju površinskih poškodb in vnetij, kot so površinske rane, boleče razpoke, pri ekcemih, alergijah, razjedah, pri razpokanih bradavicah doječih mater, za nego dojenčka kot zaščito pred mokrimi plenicami. Pomaga zadrževati vlago v koži in tako preprečuje prekomerno izsuševanje. Deluje protivnetno.
164. Papain
Je naravni encim iz papaje, ki je zelo podoben pepsinu, človeškemu prebavnemu encimu. Je mnogostransko koristen in odličen pospeševalec prebave.
165. Paraplegia
Paraliza nog in spodnjega dela telesa
166. Patogen
Ki povzroča bolezen, npr. patogene klice. Patogeneza - nastanek in razvoj bolezni Patologija - veda o boleznih Patološki - bolezenski
167. pH
Kratica (potentia hydrogenii), s katero določimo koncentracijo kislin in baz v krvi. Če je koncentracija kislin in baz enaka, je pH 7 (rečemo, da je pH nevtralen). Nižje številke pomenijo, da prevladujejo kisline, višje številke pa, da prevladujejo baze.
 
pH lahko merimo s pomakalnimi lističi ali pH metrom.
Listič potopimo za nekaj sekund v svež jutranji urin (ali slino pred pranjem zob ali hranjenjem), ga odcedimo ter barvne spremembe reagentov na lističu primerjamo z barvno lestvico. Testiramo najmanj 5 dni zapovrstjo ob istih pogojih (čas, hrana …). 
Stopnja zakisanosti / bazičnosti sline oz. urina ne pomeni enake stopnje zakisanosti organov, mišic ali celotnega organizma.
 
pH urina
 
Normalen pH urina je med 4,8 in 7,5. 
Kislost zvišuje (pH nižji) živalska hrana (predvsem beljakovine: meso, mleko, mlečni izdelki).
Kislost znižuje (alkalnost povečuje) rastlinska hrana, predvsem raznovrstna, polnovredna rastlinska živila.
Alkalen urin je takrat, ko je pH nad 7,5 in se zelo redko in za krajše obdobje pojavi kot sistemska alkaloza, pogosto kot posledica urinarnih infekcij, bakterijskih okužb ipd.
Aciden urin je takrat, ko je pH nižji od 4,8 in se pojavi pri sistemskih acidozah in je po navadi predhodnih sečnih kamnov in znak, da je treba zelo hitro ukrepati.

pH sline
 
Normalna vrednost jutranje sline (pred pitjem, hranjenjem, pranjem zob) je približno 7,00 oz. v mejah med 6,5 in 7,4.
pH je zelo odvisen od hrane in lahko zelo niha. Kritična meja je 5,5, kar pomeni, da je res nekaj narobe in to je tudi stopnja kislosti, ki zelo škodi zobni sklenini (nastaja običajno ob uživanju sladkarij).
 
168. PMS
 okrajšava za predmenstrualni sindrom.
169. Prebiotiki
Prebiotiki so za človeka neprebavljivi ogljikovi hidrati in tako ne predstavljajo neposredno hranil, vendar pozitivno vplivajo na črevesno floro. Normalna črevesna flora, ki jo predstavljajo bakterije in drugi mikroorganizmi. Mikroorganizmi črevesne flore namreč proizvajajo encime, ki omogočajo prebavo prebiotikov in jih zato lahko porabijo kot hranila.
Prebiotiki se naravno nahajajo zlasti v neobdelani rastlinski hrani, dandanes pa jih pogosto dodajajo prehrambenim izdelkom. Prebiotika, ki se najpogosteje dodajata živilom, sta inulin in oligofruktoza.
170. Predmenstrualni sindrom
 Stanje, v katerem se simptomi kažejo kot utrujenost, razdražljivost, depresija in nezmožnost za obvladovanje življenjskih situacij za en ali dva tedna pred začetkom menstruacije.
171. Probiotik

Probiotik je prehrambeni dodatek ali zdravilo, ki vsebuje žive mikroorganizme (bakterije zlasti iz rodu Lactobacillus), ki sodelujejo pri zapletenih presnovnih procesih in imajo blagodejen učinek na človeka ter predstavljajo naravno črevesno floro ter preprečujejo razrast patogenih ali oportunističnih bakterij v črevesju. 

172. Prospektivna študija
Opazovalna študija, pri kateri se opazovane enote na začetku študije razvrstijo v skupine po domnevnem vzroku, nato pa se na enotah v daljšem obdobju večkrat meri proučevana spremenljivka in primerjajo vrednosti med seboj.
173. Prostata
 Moška spolna žleza, ki leži v medenici pod mehurjem in skozi njo poteka sečnica. Izloča zelo alkalno snov.
174. Prosti radikali
Naše celice vsak dan napadajo prosti radikali, ki nastajajo pri dihanju zaradi nepopolne oksidacije hranil. Prosti radikali so spojine kisika, ki jim v zgradbi manjka en elektron, ali pa imajo kakšnega preveč, zato so nestabilne. Vsaki zdravi celici bi radi vzeli manjkajoči elektron ali pa oddale odvečni elektron. Ti radikali so zelo aktivni in napadaje celice. Vsakič, ko oddajo ali vzamejo novi elektron se ustvari novi prosti radikal. Njihov stalen uničujoč učinek povzroča okvaro celic. Naša tkiva se pričnejo spreminjati, poslabša se funkcionalnost notranjih organov in pojavijo se bolezni kot so bolezni srca in ožilja, obolenje jeter in ledvic, pljučne bolezni, bolezni živčnega sistema itd. Začne se starostno spreminjati tudi naš videz: koža postane neelastična, dlesni odstopajo, lasje izpadajo itd. Prosti radikali bi uničili naše telo v enem samem dnevu, če v telesu ne bi obstajali naravni uničevalci prostih radikalov, ki jim rečemo antioksidanti. Vsaka povečana telesna aktivnost, delo, stres in napetost, bolezen ipd. še povečujejo količino prostih radikalov, ki preplavijo naše telo in je naravna antioksidacijska obramba nezadostna. Zato so si znanstveniki prizadevali odkriti antioksidante, ki bi jih lahko dodajali v potrebnih količinah in tako razstrupljali telo, upočasnili procese staranja in odpravljali bolezni.
175. Protein
Beljakovina, temeljna sestavina živega organizma.
176. Provitamin B5
D- panthenol pospešuje obnavljanje poškodovanega kožnega tkiva in kožo vlaži v globljih plasteh. Pomaga pri celjenju površinskih poškodb in vnetij, kot so površinske rane, boleče razpoke, pri ekcemih, alergijah, razjedah, pri razpokanih bradavicah doječih mater, za nego dojenčka kot zaščito pred mokrimi plenicami. Pomaga zadrževati vlago v koži in tako preprečuje prekomerno izsuševanje. Deluje protivnetno.
177. Q10
Glej koencim Q10.
178. Radiologija
Veda, ki preučuje rentgenske žarke. Radiolog je strokovnjak za rentgeologijo - rentgenolog.
179. Rahitis
Bolezen otroške dobe, pri kateri kostni hrustanec in kosti ne dobijo zadosti kalcija.
180. Rak
Maligni tumor, karcinom.
181. RDA

Preglednica RDA
182. Rdeča morska alga
Litothamnium je rdeča morska alga, ki živi v čisti morski vodi na globini 10-30 metrov. Vsebuje veliko mineralov, oligoelementov ter mikrohranil (več kot 32 mikroelementov) v obliki, ki se z lahkoto absorbira. Vsebuje zelo veliko kalcija, magnezija in elementov v sledovih. Zaradi svoje možnosti vezanja maščob se veliko uporablja za oblikovanje telesa, za uravnavanje telesne teže ter proti celulitisu. Uporablja se tudi za zmanjšanje bolečine pri artritisu in revmi. Ker gre za morsko algo, z njeno uporabo višamo PH raven telesa.
183. Renin
Renin je  encim, ki razgrajuje beljakovine in povzroča dvig krvnega tlaka.
184. Sarkode
Človeško ali živalsko tkivo, bolno ali zdravo, ki se kot matična snov uporablja pri izdelavi homeopatskih zdravil
185. SHH
 Okrajšava za sindrom hiatusne hernije.
186. Simbiotiki
Simbiotiki so pripravki, ki vsebujejo tako probiotike kot prebiotike.
187. Sindrom hiatusne hernije
 Sindrom, ki vključuje številne simptome, ki so povezani ne le s prebavnimi motnjami, temveč s številnimi drugimi težavami. glavni dejavnik, ki povezuje vse te bolezni, je delovanje vagusnega živca in njegov vpliv na dogajanje v želodcu.
188. Spirulina
Spirulina je modro zelena mikro alga, vsebuje izredno veliko hranil in mikrohranil, ki se v telesu z lahkoto absorbirajo. Vsebuje izredno veliko visokovrednih beljakovin. Ker pomaga pri razstrupljanju telesa, je še posebej primerna za ljudi z okvarami jeter zaradi slabe prehrane, onesnaženja ali jemanja zdravil. Vsebuje modri pigment fikocijanin, kateri zavira razvoj rakastih celic. Je odličen vir klorofila in železa ter najbolj koncentriran rastlinski vir gama-linolenske kisline (GLA). Spirulina ima v svoji deoksiribonuklearski kislini (DNK) zbrane tri milijarde let in pol stare izkušnje o uspešni evoluciji, saj gre za potomko prvih oblik življenja na zemlji, ki so izdelovale hrano s pomočjo fotosinteze. 
189. Stres
Odgovor organizma na razne dražljaje . Vsak vpliv, ki zmoti človekovo zdravo duševno in telesno počutje. V stresni situaciji telo izloča več hormonov, ki pospešijo srčni utrip, zvišajo krvni tlak, povzročijo spremembe duševnega stanja, itd.
190. Svetlin
Svetlinovo olje pomaga znižati količino holesterola v krvi in normalizirati krvni pritisk, pomaga pri menstrualnih težavah. Gamalinolenska kislina je aktina sestavina svetlinovega olja. Telo jo potrebuje za tvorbo prostaglandinov (snovi, podobne hormonov).
191. T - celice
Limfociti T - bele krvničke, ki varujejo organizem pred bakterijami, virusi in drugimi mikrobi.
192. Tahiaritmija
Hitro in neredno bitje srca
193. Tahikardija
Hitro bitje srca
194. Tavrin
L-tavrin je aminokislina, ki jo tvori naše telo samo. Veliko jo je v srčnem tkivu, skeletnih mišicah in osrednjem živčevju. Potrebna pa je za presnovo maščob, absorpcijo vitaminov, topnih v maščobah in za nadzorovanje količine holesterola v serumu. Prav tako pa varuje tudi možgane. Tavrin je nenadomestljiv za proizvodnjo energije, za prenos energije med celicami.
195. Telesne maščobe
Optimalna količina telesnih maščob je od 20 do 29% pri ženskah in od 10 d0 19 % pri moških. Posledice prekomernih telesnih maščob se lahko kažejo tudi v visokem krvnem tlaku in drugih boleznih. Odstotek maščobe v telesu v nekaj sekundah izmerite z Omronovim priročnim merilnikom maščobe.
196. Temporo - Mandibular Joint
 Čeljustni sklep - nahaja se tik pred ušesi in je stičišče spodnje čeljustnice in senčne kosti. 
197. Tendonitis
Vnetje kite ovojnice
198. Tiroksin
 Hormon, ki ga izloča ščitnica in vsebuje veliko joda.
199. TMJ
 Okrajšava za Temporo - MAndibular Joint - čeljustni sklep
200. TMJ - TemporoMandibular Joint
Ki se nanaša na senčnico in mandibulo (spodnja čeljust, obraz). Temporomandibular joint (sklep) lahko postane boleč in je pogosto rezultat nepravilne razporeditve zob in žrela. V hudih primerih so potrebni tudi kirurški posegi.
201. Toksin
Organski strup; toksičnost - strupenost, škodljivost.
202. Trigliceridi
Maščobe, ki nastanejo iz treh molekul maščobnih kislin in molekule glicerola. Ti lipidi so najpogostejša energijsko bogata založna snov v organizmu. Povišane koncentracije trigliceridov v serumu so bolezenski pojav.
203. Trigliceridi
 Spojina maščobnih kislin, ki jo imajo vsi ljudje.
204. Upor
Električni upor - lastnost snovi, da se upira prevajanju električnega toka
205. Vagotomija
 Kirurška prekinitev vagusnega živca zaradi prekinitve oživčenja celic, ki izločajo klorovodikovo kislino ( acidogene celice), in posledično zmanjšanje izločanja klorovodikove kisline. 
206. Vagusni živec
 Najdaljši živec v telesu z več podružnicami, ki se začnejo v možganih in razširijo skozi večji del žlez in organov. Ker ga najdemo skoraj povsod, ima vzdevek "klatež".
207. Vitamin
Snov, ki je v zelo majhni količini nujno potrebna za rast in za pravilno delovanje organizma, a je le – ta sam ne more sintetizirati. Načelo njihovega odkrivanja temelji na preskusnem primanjkovanju kake snovi, na opazovanju motenj, ki zaradi tega nastanejo, na izolaciji te snovi in na dokazu, da prav ta snov ozdravi ali prepreči posledice primanjkovanja. Tako so dokazali, da zaradi pomanjkanja vitaminov nastanejo številne bolezni.
208. Vitamin B17
Glej -  Laetril
209. Vitamin H
= biotin = koencim R - Biotin je vitamin iz družine B kompleksa in je potreben za sintezo askorbinske kisline in nepogrešljiv za normalno presnovo maščob in beljakovin. Posledice pomanjkanja so izpuščaji po telesu (obrazu), utrujenost, izčrpanost, izpadanje las, depresija.
210. Vitaminoterapija
Zdravljenje z vitamini. Z ene strani gre za zdravljenje avitaminoz, potrebno pri boleznih zaradi pomanjkanja vitaminov. Z druge strani terapevtska uporaba vitaminov, ponavadi v velikih odmerkih (mega doze).
211. Voltaža
Električna napetost, izražena v voltih
212. Zelenka
Zelenka je majhen in zimzelen grmiček, ki raste v Ameriki in Kanadi.
Deluje analgetično, proti vnetjem, proti revmi, pomaga pri kožnih boleznih, krči žile in tkivo, poživlja, ...
213. Zlom
Fraktura - pretrg kosti, popolna ali nepopolna razpoka zaradi udarca, ki zvije, zvine, pretrgne ali stisne kosti.
Sitis FaceBook
Kitajska študija
soče.si
win_tlIZRAČUNAJTEwin_tr
blank
pral: kislo - bazično
bioritem
idealno težo BMI
potrebne kalorije
porabo kalorij
blank
win_blblankwin_br
O podjetju | Pravila poslovanja
W3C XHTML W3C CSS
Copyright © SITIS d.o.o. 2009
CRO ENG GER
RoLAN KOŠARICA