Kaj ste danes dobrega naredili zase?
  PRIJAVA
banner
 
IZDELKI IN STORITVE
Prodajna mesta
Brezplačna dostava
win_tlIFORMACIJE ZA ZDRAVJEwin_tr
blank
prosim pošiljajte na e-mail:
več
blank
win_blblankwin_br
win_tlPOMEMBNOwin_tr
blank
blank
win_blblankwin_br
 

pral: kislo - bazično
Številni seznami kisle, nevtralne ali alkalne hrane (živil) vnašajo preveč zmede in pogosto ne vemo za načine, kako so avtorji prišli do rezultatov. PRAL (Potential Renal Acid Load – možnost kislinske obremenitve ledvic) je znanstveni način izračuna, ki ga je razvil dr. Tohomas Remer. Na podlagi vsebnosti beljakovin in mineralov po formuli izračunamo potencialno kislinsko obremenitev ledvic.
Višja vrednost PRAL pomeni večjo obremenitev ledvic in obratno, pozitivne vrednosti kažejo na kisla živila, negativne vrednosti pa alkalna.
Beljakovine (g)
Fosfor (mg)
Kalij (mg)
Magnezij (mg)
Kalcij (mg)
Podatke za izračun najdete na deklaraciji izdelka.
Npr. jabolko vsebuje 0,26 g beljakovin, 11 mg fosforja, 107 mg kalija, 5 mg magnezija in 6 mg kalcija, kar da rezultat -1,9206, pomeni jabolko kislinsko ne obremenjuje ledvic.
Če ne veste podatkov za kakšno hrano (živilo) smo pripravili seznam.
PRAL - kislinsko obremenitev ledvic lahko izračunamo za cel obrok. Če želimo to narediti, moramo najprej imeti podatke o teži različnih sestavin hrane v vsakem obroku. Predpostavimo, da imamo obrok sestavljen iz 200 g puste govedine, 200 gramov krompirja in 100 gramov špinače ter da ob obroku popijamo 2 dcl gazirane sladkane pijače. PRAL za 100 gramov govedine je 7,8, kar pomeni, da je za 200 g 15,6. Če smo ob tem zaužili še 200 gramov krompirja (pral za 100 g krompirja je npr. -4) je PRAL za ta del obroka -8. V obroku je še 100 g špinače, ki ima PRAL -14. Pijača ima PRAL vrednost 0 (nič). Skupni PRAL za ta obrok je - 6,4 (15,6 – 8 - 14).
Prosimo, upoštevajte, da kljub ugodni vrednosti PRAL-a to zanesljivo ni obrok, ki bi prispeval k dobremu zdravju in vas varoval pred boleznimi.
Edino prehrana s polnovrednimi rastlinskimi živili zagotavlja potrebno bazičnost. Če se ob tem izogibamo alkoholnim pijačam, visoko predelanimi živili (npr. beli sladkor, bela moka), sladkanim in gaziranim pijačam, nam ni treba skrbeti za PRAL.
Sitis FaceBook
Kitajska študija
soče.si
win_tlIZRAČUNAJTEwin_tr
blank
pral: kislo - bazično
bioritem
idealno težo BMI
potrebne kalorije
porabo kalorij
blank
win_blblankwin_br
O podjetju | Pravila poslovanja
W3C XHTML W3C CSS
Copyright © SITIS d.o.o. 2009
CRO ENG GER
RoLAN KOŠARICA